Upprop: Ge alla barn samma stöd

Vem kan leva på 71 kronor om dagen? Ersättningsnivån för asylsökande har inte höjts sedan 1994. Pengarna ska räcka till mat, kläder, fritidsaktiviteter, läkarbesök och mycket annat. För att ändra på detta lanserar Västerås stift en namninsamling med start första advent. Du kan också vara med!

Asylsökandes dagersättning har legat på samma nivå sedan 1994 och är långt under normen för försörjningsstöd. I riksnormen för försörjningsstöd säger Socialstyrelsen att en tvåbarnsfamilj ska få 11 100 kronor i månaden. Den asylsökande familjen får istället endast 6 006 kronor. Nu reagerar kyrkorna i Västerås stift och lanserar ett upprop för att ge alla barn samma stöd.

– Man kan undra vilka andra i Sverige som skulle kunna klara sig på samma inkomst- eller bidragsnivå som för nästan 20 år sedan, frågar Michael Williams som är konsulent för flykting-och invandrarfrågor. Men inte nog med det. För familjer med fler än två barn lämnas hel ersättning endast för två barn. Detta i motsats till det vanliga barnbidraget där ersättningen istället höjs med det tredje barnet.

En motivering till de låga ersättningsnivåerna är att asylsökande inte anses behöva pengar till bland annat tidningar, fackföreningsavgifter eller radio och TV. Man menar även att asylsökande bara finns i systemet en kort tid.

– Men idag har vi tusentals asylsökande som vistats i två år eller mer i asylsystemet och som tvingas klara livhanken med denna låga ersättning, säger Michael. Genomsnittstiden i asylsystemet är femton månader. Dessutom kan ersättningen minskas ytterligare om de vuxna inte anses samarbeta fullt ut med myndigheterna!

Alla är välkomna att skriva på uppropet eller hjälpa till att samla in namn.

Västerås stift skriver: ”Denna strukturella särbehandling av utsatta grupper i vårt samhälle finner vi oacceptabel. Därför uppmanar vi regeringen att snarast agera för att höja ersättningsnivån.”

Insamlingslista Ge alla barn samma stöd

Fakta Ge alla barn samma stöd

Det här inlägget postades i Debatt, Flyktingskap, Kampanj, Migration. Bokmärk permalänken.