Tack Linköping! Tack Upplands-Bro!

Tack Östersund, tack Kristianstad, tack Skövde och tack alla andra orter som arrangerat fantastiska arrangemang i Kyrkornas globala vecka. Nu ser vi tillbaka på en vecka då det sprakat av aktivitet över hela landet.


Linköpings borgmästare Ann-Catherine Hjert, dansade salsa med Skäggetorpspolitiker och Euclides Cabrera när hon invigde Kyrkornas globala vecka i Skäggetorps Centrum. Foto: Royne Mercurio

Kyrkornas globala vecka avslutades i söndags 25 november. Under åtta dagar har det sprakat av aktivitet över hela landet och nu ser vi tillbaka på en lyckad Global vecka.

– Vi har haft en otrolig mångfald bland aktiviteterna, säger Johanna Olaison som är koordinator för Kyrkornas globala vecka. Många har valt att koppla flyktingsituationen i världen till sitt lokala sammanhang och bjudit in representanter från kommunen och Migrationsverket för att samtala. Och inte minst passat på att lyssna till de flyktingberättelser som finns i den egna församlingen.

Leah Odongo-Ogesare har varit särskilt inbjuden gäst och hunnit med inte mindre än sex orter och fjorton arrangemang. Själv är hon mest nöjd med föredraget hos Svenska kyrkan i Upplands-Bro.

– Där fanns människor i alla åldrar och jag möttes av ett otroligt engagemang! En äldre dam rörde mig nästan till tårar när hon sa ”ni gör så mycket med så lite och vi gör så lite med så mycket”. Ungdomarna frågade ”vad kan vi göra?”.

Dagen efter dök det också upp tre stolar utanför Upplands-Bro kommunhus med uppmaningen Bered plats!

Många församlingar har låtit temat ”Över gränser” genomsyra all verksamhet under den gångna veckan. Konfirmander har spelat upp dramat ”På flykt”, syföreningar har bett böner ur inspirationshäftet och den tomma stolen har blivit röd tråd i många mässor och gudstjänster.

Kyrkornas globala vecka 2013 infaller 17-24 november. Då är temat rättfärdig fred och religion som fredsbyggare.

Har du gjort aktiviteter under Kyrkornas globala vecka? Hör jättegärna av dig till oss och berätta om dem. Vi tar gärna emot program och bilder.

 

Det här inlägget postades i Flyktingskap, Internationell gäst, Lokala aktiviteter, Migration. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page