Polisstat? Nej tack! Upprop mot REVA

Ska våra städer förvandlas till en plats för jakt på människor vars enda brott är avsaknad av gällande ID-handlingar? Ska svensk polis bedriva denna jakt efter kriterier som ”utländskt utseende” och därmed få mandat för att agera strukturellt rasistiskt?  Nej, säger en rad författare, journalister, präster och forskare. Du kan också skriva på uppropet.

”Svensk polis utbildas i ”inre gränskontroll” inom det av regeringen initierade projektet REVA, ett samarbete mellan Polis, Kriminalvård och Migrationsverket. (REVA står för ”rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”). ”Syftet är”, enligt Polisens formulering, ”att öka effektiviteten och rättssäkerheten i verkställighetsarbetet i enlighet med regeringens mål.”I klarspråk innebär det att polisen genomför ID-kontroller av personer med ”icke-svenskt” utseende i Stockholms tunnelbana, på Möllevångstorget i Malmö och flera andra platser runtom i landet.

Polis som visiterar människor på gatan och kräver att de ska legitimera sig – om enbart misstanke om att de kan vara utvisningshotade asylsökande – är inte värdig. Den enskilde medborgarens rättsäkerhet är i fara. Det är dessutom ett systematiskt kränkande av enskildas integritetsskydd.

Ska våra städer förvandlas till en plats för jakt på människor vars enda brott är avsaknad av gällande ID-handlingar? Ska svensk polis bedriva denna jakt efter kriterier som ”utländskt utseende” och därmed få mandat för att agera strukturellt rasistiskt? Ska svensk polis med hjälp av svepskäl för accepterat polisiärt arbete, och på EU:s och svenska regeringens direktiv och med deras moraliska medgivande och finansiering, bedriva spaning på rasistiska grunder och kräva legitimering – utan att kriminella handlingar begåtts? Nej, säger vi.

Det finns redan en tung, internationell och nationell kritik mot den svenska asylpolitiken. Bristfälligt och summariskt genomförda utredningar där de asylsökande förväntas bevisa sina asylskäl och allt oftare ifrågasätts på juridiskt tvivelaktiga grunder. Projekt REVA bör även förstås i ljuset av ett Europa som stänger sina gränser mot de globala flyktingarna.

Vi kräver att det tillsätts en oberoende parlamentarisk kommission som granskar huruvida polisens metoder inom projekt REVA är lagliga samt förenliga med svenska och internationella asylregler och FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Även konsekvenserna måste beaktas. Används svenska skattemedel för att påskynda införandet av en polisstat och för att etablera en alltmer inhuman människosyn som strider mot svenska och internationella lagar och överenskommelser?

Tills dessa frågor granskats och fått tydliga svar kräver vi att projekt REVA upphör.”

Detta skriver en rad författare, journalister, präster och forskare på Dagens Seglora. Du kan också skriva på uppropet!

Se hela uppropet: Polisstat? Nej tack! Upprop mot REVA

Det här inlägget postades i Debatt, Flyktingskap, Kampanj, Migration. Bokmärk permalänken.