Om Kyrkornas globala vecka

Kyrkornas globala vecka är ett tillfälle för kyrkor, församlingar och organisationer att uppmärksamma globala rättvisefrågor – samtidigt och tillsammans. Arrangörerna tar fram tema och verktyg. Själva veckan äger sedan rum i november över hela landet där engagerade människor planerar och genomför olika aktiviteter.

SONY DSC
Foto: Per Andersson

Erbjudandet om att vara med och fira Kyrkornas globala vecka går ut till över 3 000 församlingar och organisationer inom alla kristna traditioner i Sverige. Resultatet blir att hundratals kyrkor, församlingar och organisationer arrangerar aktiviteter varje år. Mångfalden är stor bland aktiviteterna, bland annat arrangeras bokbord, ungdomskvällar, föreläsningar, musikaler, manifestationer och ett stort antal gudstjänster.

2018 har Kyrkornas globala vecka temat Vem får höras? – Kyrkornas roll för en hållbar värld för alla. Vi sprider kunskap om hur kyrkor och organisationer arbetar med allas demokratiska utrymme och mänskliga rättigheter, hur detta berör oss alla och hur vi kan alla göra något!

Många använder också Kyrkornas globala vecka som ett tillfälle att lyfta upp en global rättvisefråga som är särskilt aktuell i deras sammanhang.

I sin nuvarande form har Kyrkornas globala vecka funnits sedan 2003 och firas varje år veckan fram till Domssöndagen. Veckan tar upp tråden från det som tidigare hette Ekumeniska u-veckan. Kyrkornas globala vecka firades första gången 2003, då under namnet Kyrkornas globala söndag. 2005 togs steget till att göra söndagen till en hel vecka.

Vi vill att det ska vara lätt att komma igång. Därför får kyrkor, församlingar och organisationer utan kostnad ett inspirationsmaterial inför Kyrkornas globala vecka. Här på webben uppdaterar vi regelbundet med nyheter och tips om intressanta seminarier och talare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
 • Börja prenumerera!

  Dina uppgifter används för att skicka dig nyhetsbrevet en gång i månaden samt att skicka dig en enkät i slutet av året. Vi kommer aldrig att dela din information med någon annan och du kan närsomhelst avanmäla dig.

  Skicka mig nyhetsbrevet via e-post till adressen nedan

  Namn:
  E-post:


 • 19-26 november
  2017