Ny sida om klimatflyktingar

Klimatförändringar är en av orsakerna till att många människor blir flyktingar. När klimatet förändras drabbas många fattiga av till exempel torka eller översvämningar. Ibland förändras de grundläggande livsvillkoren så allvarligt att människor tvingas bryta upp. Kyrkornas globala vecka lanserar nu en ny sida där du kan lära dig mer om klimatflyktingar.


Foto: UNHCR

Många blir internflyktingar i sitt eget land, medan andra flyr till ett grannland. Idag är det särskilt Afrika som drabbats, men i framtiden kan detta bli ett mycket stort problem även på andra håll i världen.

Ibland talar man om ”klimatflyktingar”, men klimatförändringar är ofta bara en av flera orsaker till flykt. Krig eller andra konflikter finns ofta med i bilden. Situationen är ofta sammansatt. Många studier har gjorts och ibland görs lite olika bedömningar av hur stor roll klimatförändringarna spelar.

Som redskap för kyrkor och församlingar som vill uppmärksamma detta tema finns nu en ny sida på Kyrkornas globala veckas webb. Det finns både ett enklare introduktionsmaterial på svenska samt fördjupningsmaterial på både svenska och engelska.

Om klimatflyktingar (webbsida)

Det här inlägget postades i Eget material, Flyktingskap, Hållbarhet, Migration, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page