Ny chans att kräva vård för papperslösa

Det är nu ett år sedan regeringens egen utredning kom fram till att även papperslösa bör få tillgång till sjukvård. Sedan dess har ingenting hänt. Nu vänder sig Röda Korsets Ungdomsförbund istället till landstingen och uppmanar dem att gå före. Du kan också vara med genom sociala medier.

Idag har papperslösa flyktingar endast lagstadgad rätt till akut sjukvård, som de dessutom får betala för själva. Flera landsting, senast Sörmlands län, har gått före regeringen och erbjuder nu papperslösa vård på samma villkor som övriga patienter.

– Röda Korsets Ungdomsförbund tycker att det är fantastiskt att Sörmlands landsting har genomfört vård för papperslösa, men vi vill att fler landsting ska följa deras exempel. Det är en fråga om mänskliga rättigheter – för alla – oavsett deras juridiska status, säger Martina Anlér, ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.

Röda Korsets Ungdomsförbund lanserar nu en kampanj i sociala medier mellan 31 maj och 7 juni, där du kan vara med och visa stöd för papperslösas rätt till vård genom att lägga till ett märke till din profil. Kampanjen och märket går att nå här.

Det här inlägget postades i Kampanj och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page