Nu ska kristna mobiliseras inför klimatmötet

På söndag börjar Kyrkornas globala vecka. Inför detta har Jakob Zetterman på tidningen Dagen skrivit en artikel och gjort en webb-TVintervju med Maria Bäcklund. Den kan du se och läsa här nedan! Se webb-TVintervjun här: http://tv.dagen.se/tioarsjubilerar-med-klimatrattvisa

SkärmklippDet är hög tid att höja rösten inför klimattoppmötet i december. I år hoppas Kyrkornas globala vecka kunna locka fram kristnas klimatengagemang.– Alla goda krafter måste samlas, säger Maria Bäcklund, koordinator för arrangemanget.

Den beskrivs som vår tids ödesfråga. Och i december ska den lösas. Ja, det är i alla fall planen, men vi får se hur det blir med det. Förra gången det var ett liknande klimattoppmöte, i Köpenhamn år 2009, slutade det i fiasko. Trots ett stort engagemang, inte minst från flera kristna organisationer, med Desmond Tutu i spetsen.

Gräsrotsrörelse
Nu är det dags igen. Precis som förra gången finns det en gräsrotsrörelse som börjar mobilisera sig, och då som nu är kyrkor med på tåget.

Ett sätt att få kristna att engagera sig inför klimattoppmötet i Paris är Kyrkornas globala vecka, ett årligt evenemang som i år väljer att lyfta fram klimatet. Veckan, som i år firar tio år, inleds på söndag.

Maria Bäcklund är koordinator för Kyrkornas globala vecka, en roll som går ut på att förse lokala församlingar med inspiration och material.
– Det här är ett tillfälle att hjälpa församlingar att lyfta en global rättvisefråga, berättar hon.

Att den globala veckan i år valde klimatfrågan kändes naturligt, i och med klimattoppmötet.
– Vi hoppas på att det blir ett massivt engagemang för klimaträttvisa, säger Maria Bäcklund.

Vad kan kristna i Sverige göra åt klimatförändringarna, detta stora globala problem?
– Mycket. Vi kan lära oss mer så vi vet vad vi kan kräva. Vi kan vara med att sätta press på politikerna, och på så sätt se till att vi får ett bra klimatavtal.

Kristet näverk
Kyrkornas globala vecka är även en del av ett större kristet nätverk som jobbar med påverkansarbete inför klimattoppmötet. Under parollen ”Act now for climate justice” (agera nu för klimaträttvisa) försöker man påverka politiker. Bland annat pågår en namninsamling med en hel del krav. Ett är att Sverige ska avsätta 2,7 miljarder kronor nästa år till klimatfinansiering. Ett annat krav är att minska utsläppen i Sverige med 55 procent till år 2030, jämfört med 1990.

Flera av dem som är delaktiga i den globala veckan kommer att resa till Paris för att försöka vara med och påverka de stora besluten då världens ledande politiker samlas.

http://www.dagen.se/nu-ska-kristna-mobiliseras-inf%C3%B6r-klimatm%C3%B6tet-1.434586

Det här inlägget postades i Kampanj, Klimat, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.