Neema behandlar våldets konsekvenser

Panzisjukhuset i DR Kongo har de senaste tio åren behandlat tiotusentals kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld. Våldtäkterna används som en del i krigsföringen i konflikten som pågår i landet. Läkaren och fembarnsmamman Neema Rukunghu leder arbetet med de våldtagna på sjukhuset.

IMG_3075

Innan Neema Rukunghu kom till Panzisjukhuset i Bukavu 2007, hade hon ofta hört berättelser om kvinnor och barn som våldtagits på landsbygden, men hade svårt att tro att det var sant.

– Jag ifrågasatte berättelserna som jag hörde, berättar Neema där hon sitter på ett kontor några meter från de salar där kvinnorna ligger efter att de fått behandling efter övergrepp. Idag har sjukhuset genom stöd från PMU, hittills behandlat mer än 19 000 offer för sexuellt våld. Dagligen hör Neema berättelser om hur hennes patienter våldtagits. Berättelser som tagna ur den värsta skräckfilm.

– Under de första sex månaderna som jag jobbade här behandlade jag en kvinna som blivit skuren i läpparna, öronen och blygdläppen. De hade också bränt hennes händer och huvud. Hennes man och barn dog, men hon överlevde, berättar Neema med en suck. Hon har svårt att lyfta blicken när hon talar. Det märks att det hon dagligen möter berör henne på djupet.

– Ibland ligger jag sömnlös och kan inte sova. Det är svårt att se vilka förhållanden kvinnorna lever under, säger Neema.

Området där Neema jobbar i östra DR Kongo kallas inom FN, ”våldtäkternas världshuvudstad”. Det sexuella våldet används som ett vapen i krigsföringen i konflikten som pågår över landets enorma naturtillgångar. I Kongo behöver den som vill förgöra ett samhälle, inte komma med bombplan och stridsvagnar, det räcker med att förgripa sig på kvinnorna. När man slår mot kvinnan, så slår man mot hela samhället.

– Att våldta en kvinna framför hennes man, hennes barn och by är som att förstöra hela samhällsstrukturen. Våldtäkterna är som en krigsarmé. De våldtog en kvinna i kyrkan. Plötsligt är det som du har satt ditt hopp till som fördärvat, förklarar Neema.

Tack vare stöd från PMU och deras givare kan kvinnorna och barnen som Neema och hennes kollegor på Panzisjukhuset behandlar, få den vård de behöver. Men att lyfta rösten och berätta om våldet är minst lika viktigt.

– Chefsläkaren Denis Mukwege säger till oss; ”håll inte tyst om det ni ser. Det är din plikt att behandla, men du måste också berätta.” Vi ser ju något som inte är normalt, förklarar Neema.

Text och foto: Matilda Hector
PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.