Mentormamma i Sydafrika

En regnig natt gick det inte längre. Nosiphela Luthuli, 31 år gammal från Coffee Bay i östra Kapprovisen, var tvungen att lämna sin äldsta dotter hemma och ta de sex månader gamla tvillingarna till sjukhuset.

Men vägen till sjukhuset var lång. Nosiphela bar barnen en mil, sedan kunde hon med hjälp av lånade pengar åka buss. Men hon hann inte. Sonen Bandile dog av svält. Nosiphela Luthuli hade tappat tron på framtiden. Ett år tidigare hade hennes man förlorat sitt arbete och övergett familjen. Hon hade ingen försörjning och var ensam med ansvaret för barnen. Hon försökte hushålla och sköta sin köksträdgård, men till slut var alla reserver slut och hon fick tigga hos grannar för att försöka överleva. Hennes situation var oerhört utsatt, och utan möjlighet till försörjning fanns ingen annan utväg än att erbjuda sin och barnens kroppar till den som kunde erbjuda mat och förnödenheter. Via projektet Philani upptäckte mentormamman Nozibele Chopile Nosiphelas situation och anslöt henne till projektet. Genom att Nosiphela fick stöd kunde hon själv förbättra sin situation. Idag har hon de identitetspapper som behövs för att få rätt till barnbidrag och bromsmediciner till hennes och äldsta dotterns hiv-virus. Hon har lyckats få igång köksträdgården och har mat på bordet. Det är fortfarande ett hårt liv, men det finns kraft, hopp och möjlighet att förändra.

kampanjbild Svenska kyrkan
Nosiphela Luthuli med sina barn Bayanda och Asphile får stöd och råd av mentormamma Nozibele Chopele via projektet Philani i Kapstaden, Sydafrika.

Fotograf: Simon Stanford

Läs mer om projektet: www.svenskakyrkan.se/p144

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.