Barn och unga

Här finns tips på material, som kan användas i arbetet med barn och unga.

Hållbarhetslådan

hållbarhetslådan
Svenska Kyrkans Unga har tagit fram Hållbarhetslådan, som innehåller konkreta verktyg för hur man kan agera mot klimatförändringarna och för en mer hållbar skapelse. Läs mer och ladda ner material här

Action – tillsammans för världen

action_handledning

Action – tillsammans förändrar vi världen är ett inspirerande material för högstadie- och gymnasieungdomar som sammanför ungt engagemang med längtan att få göra skillnad. Den är framtagen av Equmenia och Diakonia. Till deltagarboken hör ledarhandledning med pedagogik, ledarskapssyn, inspiration och utförliga förslag till samlingsupplägg. Läs mer och ladda ner här.

Spela spel

Brädspelet Optimum

optimum
Gillar ni i er församling att spela spel? Vill ni lära er mer om hållbar utveckling på ett kul sätt? Då är brädspelet OPTIMUM något för er!
Producera maximalt med varor eller investera i mänskliga rättigheter? Begränsa utsläppen av växthusgaser eller satsa på politiskt inflytande? Det är några av valen du ställs inför när du spelar Optimum. OPTIMUM passar främst spelare från 14 år och uppåt. Det är anpassat för 3-5 spelare och tar 2-2,5 timmar att spela.
Läs mer om spelet och hur du beställer det här

Matresan

matresan
Matresan är ett tärningsspel om matens klimatpåverkan och vad vi kan göra för klimatet. Till spelet finns en ledarhandledning med förslag på aktiviteter för barn i yngre åldrar.
Läs mer om spelet här

Maakera tur och retur

Maakera
Maakera tur&retur är Svenska Kyrkans Ungas material om hållbar utveckling riktat till barn i mellanstadieåldern. Materialet består av en berättelse med tolv tillhörande lektionsförslag som på olika sätt handlar om etisk konsumtion och hållbar utveckling.
Läs mer om materialet här

Saxat ur Inspirationshäftet

Adam och Eva
Här finns några sidor ur Kyrkornas globala veckas inspirationshäfte, som kanske är särskilt lämpade för barn- och ungdomssamlingarna, men självklart kan ni hitta godbitar i hela häftet!
Övningar

Keas och Willes klimatresa

keas och willes klimatresa

Material om vatten och klimat, för barn mellan fem och tio år. Vatten behövs för att människor ska kunna odla och försörja sig och hålla sig friska genom tillräcklig hygien. Rent vatten är idag en bristvara för mer än en miljard
människor och den bristen ökar i samband med klimatförändringarna. Använd häftet i barngrupperna och ta gärna stöd av den pedagogiska handledningen. Häftet var en del av Svenska kyrkans Fastekampanj 2009.
Keas och Willes klimatresa
Pedagogisk handledning till Keas och Willes klimatresa

Dialogkort

dialogkort
Dialogkort är ett enkelt sätt att få igång en diskussion om ett givet ämne. Svenska Kyrkans Unga har tagit fram 50 kort som handlar om konsumtion, miljö, mänskliga rättigheter samt krig och konflikter.
Läs mer om hur du kan beställa korten eller ladda ned dem här