Så gjorde vi – tips från arrangörer

Här kan du låta dig inspireras av korta glimtar från några aktiviteter som lokala församlingar och organisationer gjorde på Globala veckans tema tidigare år. Dela gärna med dig av erfarenheter från ditt sammanhang. Vi vill gärna veta vad ni gjorde!

Skapelsevandring i Kristianstad

skapelsevandr-8

Östermalmskyrkan i Kristianstad inbjöd till en Skapelsevandring söndagen den 18/9 2016. Den ingick samtidigt i programmet för Framtidsveckan som ett stort antal organisationer arrangerade. Vi var 15 personer som startade direkt efter kyrkkaffet. De flesta hade först varit med på gudstjänst, men några kom speciellt för vandringen.Temat var Inre omställning för ett hållbart liv. Vi var ute ca 2 timmar och vid 4 hållplatser delade Daniel Ottosson och Bo Olsson några tankar som man sedan kunde samtala om ifall man ville. Många uppskattade initiativet och önskade att vi kan göra fler vandringar. Den kristna skapelsetron var en naturlig utgångspunkt för oss som ledare, men med öppenhet och respekt för alla som ville följa med.

Här finns upplägget för vandringen för den som vill ha som inspirationskälla: Skapelsevandring i Kristianstad

Initiativtagare: Bo Olsson

Så gjorde vi förra året och det här planerar vi i år

I en artikel i Kyrkans tidning kan du läsa något om vad som gjordes förra året och vad som planeras i år i Västerås, Skelleftehamn, Borås och Linköping.

Gudstjänst och panelsamtal i Angered

Panelsamtal Hjällbo ka

I Mariakyrkan var det gudstjänst på temat klimat, där Globala veckans gäst, klimatexperten Md Shamsuddoha från Bangladesh, talade om klimaträttvisa och en klimatambassadör berättade om klimatkampanjen Act Now. Därefter följde ett intressant panelsamtal i Hjällbo kyrka med Md Shamsuddoha, riksdagsledamot Walter Mutt och forskare Carl Henrik Lyttkens.

Gudstjänstmaterial hittar du här.

Föredrag av Pererik Åberg i Borås

Pererik Åberg

Karin från Borås berättar att de under Globala veckan bjöd in till föredrag av meteorologen Pererik Åberg, som berättade om klimatförändringarnas påverkan på vår jord. Jacqueline Björnram, chef för församlingsavdelningen i Skara stift, inledde med en reflektion över skapelsen och ansvarstagande och uppmanade till att ta steg i vardagen.

Andra gästföreläsare hittar du här.

Klimatworkshop i ungdomsgruppen i Botkyrka

Sandra från Kristna fredsrörelsen berättar att de i Stockholms lokalgrupp gjorde en workshop om klimaträttvisa med ungdomsgruppen i Botkyrka församling. De gjorde värderingsövningar och samlade in namnunderskrifter till Act Now for Climate Justice. Det hela avslutades med en andakt, där Globala veckans material användes, vilket passade väldigt bra för målgruppen.

Här hittar du: Metoder och övningar, material för för barn och unga och andaktsmateral 

 Missionsfest i Hortlax

Missionsfesten3_Hortlax_red

Anna från Hortlax församling berättar att de den 14 november anordnade Hortlax församlings ideella traditionsenliga Missionsfest. Barnkörerna inledde festen med sång. Sedan var det försäljning av lotter, fiskdamm, brödförsäljning, fika-och paltservering till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete. Dagen efter startade Globala vecka som i Hortlax församling inleddes med temagudstjänst i Hortlax kyrka under temat Jord att leva på.

Här hittar du material till en temagudstjänst och för barn och unga.

Ekumenisk gudstjänst och föredrag i Jakobsberg

Cecilia från Svenska Kyrkans internationella avdelning berättar att de under Globala veckan samlades för en kort ekumenisk gudstjänst i Jakobsbergskyrkan. Kvällen var ett ekumeniskt samarbete i globala veckan om temat ”Jord att leva på”. Under efterföljande fika berättade Cecilia om Svenska Kyrkans Internationella Arbete, om klimatförändringar och hur de drabbar världens fattigaste, om begreppet klimaträttvisa och om mötet i Paris. Efteråt var det frågestund och diskussion angående vad man som församling kan göra.

Här hittar du gudstjänstmaterial och en lista på andra föreläsare.

 Eftermiddag för klimatet i Jönköping

rötägg_red

Cecilia från Ansgariikyrkan berättar att de lördagen den 14 november anordnade en eftermiddag för klimatet. De hade sex olika talare som fick 15 minuter var att inspirera åhörarna till att göra mer för vår jord, bl.a. Mats Palmérus, (stabschef på Jönköpings energi, vice vd Jönköpings Energi biogas) talade om hur våra sopor gör nytta, Jörgen Bruhn, (Privat- och kapitalmarknadschef, Handelsbanken) talade om att man kan fråga sin rådgivare om etiska och hållbara miljöfonder och Björn Engvall, (affärsutvecklingschef Erikshjälpens Second Hand Butiker) berättade uppmuntrande om hur second hand gör nytta. De lyckades med att inspirera och ingjuta hopp att det görs många bra saker och det finns enkla saker som varje människa kan göra för att göra skillnad.

Här finns tips på andra föreläsare som du kan bjuda in.

Högmässa och fika med klimattema i Linköping

man cykla tjej cykla barn cykla korr 3
IMG_2350 tjej gröna påsen mamma m barn korr man gröna påsen

Hanna från Ryds församling berättar att de höll en ”kom och be för jorden –högmässa” den 25 oktober. Det var en högmässa med temat hållbar utveckling och klimatförändringarna. I bänkarna fanns miljöbilder och på kyrkans pelare fanns bilder på jorden. På vägen in i kyrkan återfanns ett bildkollage på människor i församlingen som hittills lämnat klimatlöften och tagit #EttSteg-bilder. Under kyrkfikat kunde man bli fotograferad med ett klimatlöfte, skriva  under Act Now´s namninsamling för ett bättre klimatavtal och på fikaborden fanns tips på hur man kan leva miljövänligt i vardagen.

Här finns gudstjänstmaterial och diskussionskort.

Meditationsvandring och gudstjänst i Majorna

Malin berättar om den Globala veckangudstjänsten som anordnades  i Majornakyrkan i Göteborg. Förutom att de använde delar från inspirationshäftet, var där en kvinna som arbetat hårt inför klimatmötet i Paris som berättade kort om sitt arbete och manade alla att delta i den klimatmanifestation som skulle gå av stapeln i Göteborg en vecka efter gudstjänsten. Sedan gjordes en meditiationsvandring i kyrkorummet med fem stationer som var och en belyste årets tema. Varje station bestod av fysiska symboler som illustrerade bibeltexter för den söndagen (domssöndagen). Meditationsvandringen övergick därefter i en förbönsstund.

Här kan du ta del av Majornakyrkans meditationsvandring, inspirationshäftet och tips på föreläsare.

Gudstjänst med lunch i Ockelbo

Ockelbo_ambassadörerna_red

Maria som var på gudstjänst i Ockelbo missionskyrka under Globala veckan berättar att gudstjänsten inleddes med musik på näverlur och mötesledaren Gunilla Persson hälsade välkommen med: ”Luren kan vara basunens ljus, som uppmanar oss till uppvaknande”. Klimatambassadörerna Anna och Simon medverkade i gudstjänsten och klimatvittnesutställningen hängde längst bak i kyrkosalen. Under gudstjänsten och på den efterföljande lunchen fick besökarna lära sig mer om klimatförändringarna och också fundera på vad vi själva kan göra. Namnunderskrifter till klimatkampanjen samlades också in.

Här finns gudstjänstmaterial, föreläsarlista, diskussionskort och fördjupningsmaterial.

Jord att leva på i Osby

Britta-Lena berättar att Osby församlings arrangemang handlade om Syrien-Civilisationens vagga. Professor i kyrkohistoria, Samuel Rubensson, och hans fru Inga-Lill berättade om vägen fram till dagens konflikthärd. Michel från Damaskus hade bakat piroger. Intresset var stort under den efterföljande frågestunden. Mycket av programmet var kopplat till Jord att leva på.

Här hittar du inspirationshäftet, Jord att leva på.

 Torgapell och pilgrimsvandring i Skellefteå

Nils från St Örjans församling berättar att de höll en torgappell lördagen den 4 september i Skellefteå. Dagen därpå var det pilgrimsvandring från Stiftsgården i Skellefteå drygt 20 kilometer till S:t Örjans kyrka i Skelleftehamn. De hade fem pausplatser under vägen med en kort reflektion kring någon av Frälsarkransens pärlor. Sedan hölls en avslutande mässa i Taizéton, för pilgrimsvandrare och andra.

Här hittar du pilgrimsvandringmaterial och gudstjänstmaterial.

Seminarium och utställning i Uppsala

2015-11-15 Morning Service Missionskyrkan Uppsala (29)

Magnus från Sensus studieförbund berättar att det under Globala veckan hölls ett seminarium med Globala veckans internationella gäst, biskop Tendero från Filippinerna. Innan seminariet började gavs en visning av den Filippinske konstnären Emanuel Garibays utställning ”För att världen skall leva”.

Här hittar du tips på föreläsare och en annan klimatutställning som du kan ladda ner.

Ekumenisk festkväll i Västerås

Foto Magnus Aronson

Foto Magnus Aronson

Daniel var med och ordnade den internationella festkvällen i Västerås. Det är en återkommande ekumenisk festkväll. Denna gång inleddes den med gudstjänst i Sankt Koriakos Syrisk Ortodoxa kyrka med predikan av globala veckans internationella gäst, biskop Tendero. Efter gudstjänsten bjöds det på mat i Syrianskt Kulturcentrum. Lokalens fyra hörn representerade olika världsdelar: Asien, Syd- och Nordamerika, Afrika och Europa. Maten hade tillagats av olika västeråsare med bakgrund i över 25 olika länder.

Här finns gudstjänstmaterial.

Temadag på folkhögskolan i Älvsbyn

Celina från Älvsby folkhögskola berätta att elever från Kyrkans grundkurs och Volontärlinjen anordnade en temadag under Globala veckan som innehöll fakta om klimatförändringarna, Globala veckans tipspromenad, ett pass om mat och dess klimatpåverkan (med inspiration från världens kurs Matlag för klimaträttvisa), filmen Bikes vs Cars (dox, svt play), och en pilgrimsvandring. Alla deltagarna var mycket nöjda med dagen och tyckte att det är ett intressant, viktigt och spännande tema!

Här hittar du fördjupningsmaterialmetoder och övningar, Globala veckans tipspromenad, pilgrimsvandringsmaterial och diskussionskort

  • ”Om alla goda krafter hjälps åt kan vi förändra världen”