Kampanj #Klimathopp

#Klimathopp var Globala veckans sociala mediekampanj 2016. Vi tackar för allt engagemang och uppmanar till att fortsätta sprida hoppet – tillsammans gör vi skillnad! Läs nedan vad kamanjen gick ut på. 

Klimatmötet i Paris 2015 blev en succé på flera punkter. Sedan dess har Sverige åtagit sig att bli det första fossilfria välfärdslandet och Parisavtalet trädde i kraft tidigare än väntat, globalt den 4 november 2016. Företag, organisationer, kyrkor och privatpersoner engagerar sig på nya sätt för en klimatsmartare framtid. Detta ger oss klimathopp!

I november 2016 möttes representanter från världens länder för klimatmötet COP22 i Marrakech. Där skulle bland annat tillämpningen av Parisavtalet diskuteras. Naturskyddsföreningen har sammanfattat förhandlingarna här >>

På plussidan anges bland annat att det nu finns mer pengar till klimatanpassning i utsatta länder. Dessutom ska regelverket kring Parisavtalet färdigställas redan om två år, vilket är snabbare än väntat. Tyvärr är ambitionerna inte tillräckligt höga för att den globala medeltemperaturen ska hållas under 2 grader, och det saknas en tydlig tidsplan för att förbättra de olika nationella klimatplanerna.

En positiv signal är dock att världens länder är eniga om att stå fast vid Parisavtalet, oavsett hur USA kommer att förhålla sig till klimatfrågan i framtiden. Det gör att vi fortfarande känner #klimathopp

Läs tidningen Dagens intervju om Globala veckan och valet i USA här >>

Alla behövs på alla nivåer på olika sätt för att bromsa klimatförändringarna, skapa klimaträttvisa och en bättre framtid för alla. Det kan ibland kännas som ett stort och tungt ansvar. Men vi är på väg åt rätt håll och det tas massor med goda initiativ!

Detta ville vi uppmärksamma och sprida genom Globala veckans kampanj #Klimathopp.

Läs tidningen Dagens artikel om kampanjen här >> 

Vad ger dig hopp i klimatfrågan?
Vi uppmanade folk att lägga upp en bild eller ett videoklipp på sociala medier där de hoppar, och sedan skriva i bildtexten vad som ger dem hopp i klimatfrågan, med hashtaggen #Klimathopp. Resultatet kan du se i nedanstående film och i bildkollaget här >>
(rekommenderas att titta på filmen med ljud)


”Hopp och tro är även i klimathotens tid de fundamentala livsvärden som kyrkan kan erbjuda. . .

Hoppet är missmodets moteld. Kyrkans tro har formulerats i tider av hot och förtryck, av människor som såg sig delaktiga i kampen mot onda krafter i tillvaron. . .

Det krävs mod att våga hoppas! Hoppet kan vara grundat i förtvivlan men bäras av Guds löfte. Det kristna hoppet inspirerar till handling, till en ny färdriktning, till omvändelse. . .

Vi vet att Gud vill ha en jord som helt är präglad av rättvisa, fred och hållbara ekosystem. Vi tror dessutom att han gett oss vår hjärna, för att vi skall kunna förstå vad som måste göras. Vi räknar med att Gud och kraften från den uppståndne Kristus kommer att styrka oss i kampen.”
(Utdrag från skriften Värna den jord som Gud älskar)

  • ”Om alla goda krafter hjälps åt kan vi förändra världen”