Kampanj: Thursdays in Black

I krig och konflikt är våldtäkt ett vanligt vapen som en del av krigföringen. Även här i Sverige utsätts kvinnor, och män, för könsbaserat våld. Kyrkornas globala vecka anslöt sig 2014 till den internationella kampanjen ”Thursdays in Black, som vill utmana de attityder och strukturer som är orsaken till våld och våldtäkt. Den internationella kampanjen pågår fortfarande, även om Kyrkornas globala vecka arbetar med ett nytt tema.

TIB-Final_svenska_underlag bild

Startskottet för Kyrkornas globala veckas kampanj 2014 gick på Internationella fredsdagen den 21 september. Under drygt två månader var vi med och lyfte fram den internationella kampanjen ”Thursdays in Black”, som är en protest mot våld och våldtäkt. Läs mer om kampanjen här.

Var med i kampanjen genom att varje torsdag klä dig i svart och/eller bära ”Thursdays in Black”-knappen! Kampanjen pågår fortfarande, även om Kyrkornas globala vecka arbetar med nytt tema!

Under rubriken ”Veckans porträtt” kunde man varje torsdag här på hemsidan få möta en person eller en organisation som själv drabbats av sexualiserat våld eller som arbetar med att hjälpa andra som drabbats.
Veckans porträtt

På Facebook och Twitter fanns citat från kända och okända personer, som berättar varför de engagerar sig i kampanjen mot våld och våldtäkt. Gilla oss på Facebook och följ oss på Twitter, så missar du inget!

Fulata gästade Kyrkornas globala vecka

FulataDraidlocks
Fulata Moyo, som arbetar med kampanjen på Kyrkornas Världsråd besökte oss i början av Kyrkornas globala vecka.

Mer information om Fulata Moyo:
Dr. Fulata Moyo är en mycket välmeriterad systematisk teolog från Malawi som arbetar på Kyrkornas Världsråd med projektet A Just Community of Women and Men. Fulata har tidigare besökt Sverige, bland annat under Teologifestivalen 2012, och kommer nu vara gäst under Kyrkornas globala vecka för att berätta om sitt arbete, framförallt med kampanjen Thursdays in Black – en värld utan våld och våldtäkt. Med mod, passion och ett smittande skratt utmanar hon oss i frågor om gender och maktstrukturer.

  • ”Om alla goda krafter hjälps åt kan vi förändra världen”