Bygg fred! 2013

Fredsbyggardag för en helare värld

På Internationella fredsdagen den 21 september samlades drygt 120 personer till evenemanget”Bygg fred!” i Uppsala för att få inspiration och redskap för att bygga fred, lokalt och globalt. Programmet bjöd på engagerande talare, spännande workshops, en glädjespridande manifestation, fredsandakt och möten mellan intresserade deltagare. Det hela avslutades med en sprakande fredsfest!

”Livets Gud, led oss till rättvisa och fred”. Den bönen bads denna dag över hela världen. Kyrkornas världsråd har utsett den 21 september till Internationella böndagen för fred och uppmuntrade alla kristna att stämma in i bönen. Också vår fredsbyggardag inleddes med denna bön.

Dagen bjöd på ett varierat program. Stockholm gospel stod för inspirerande och energigivande musik. Vi fick höra om hur organisationerna bakom dagen arbetar för fred. Biskop Dinis Sengulane berättade om fredsbyggande i Mocambique och om hur man samlat in vapen och gjort konst av dem. De som lämnade in sina vapen fick i gengäld något som man kan använda konstruktivt, som till exempel en symaskin. ”Peace is beautiful. It’s cheap. War is ugly and expensive”, sa biskop Sengulane.

På eftermiddagen fick man välja två av sex spännande workshops.

Fred är vägen till fred: KG Hammar samtalade om den alldeles nya boken med samma titel. Hur kopplar vi ihop tro och handling? Är det möjligt att skapa öppna relationer med allt och alla?

Helig fred – tro som fredsskapare: Maria Bäcklund och Viktoria Isaksson, som arbetar med Kyrkornas globala vecka berättade om hur man kan vara med och bygga fred under en alldeles speciell vecka i november. Hur kan tro skapa fred på din ort?

Religioner bygger fred: Kristna Fredsrörelsen med utbildare från samarbetet med Svenska Muslimer för Fred – Salaams vänner, berättade om sitt sätt att bygga fred genom ickevåld och gav deltagarna kreativa redskap som hjälp för att stärka sitt civilkurage.

Företag i konflikt – varifrån kommer våra varor?: Utifrån en rapport från Diakonia fick deltagarna lära sig mer om problematiken bakom de produkter som tillverkas i konfliktområden, och vad man kan göra för fred på marknaden.

Sång som bygger fred: Genom gospeln berättas historier om mod och rättvisa. Med Martin Luther King som förebild, ledde Stockholm Gospel en resa genom 50-talets medborgarrättsrörelse fram till idag

Fred bygger man inte bara med vänner: Life & Peace Institute berättade om framgångsrik konfliktomvandling i Afrika.

körsång på torget webbPå eftermiddagen genomfördes en fredsmanifestation på stan. Vi sjöng gospel på Stora torget och delade ut rosor till förbipasserande med budskapet ”Who will you make peace with?”blomutdelning webb

KG Hammar och Missionskyrkans pastor Linda Claremar ledde därefter en fredsandakt.

Behrang Mihri webbSedan var det dags för fredsfest! Vi åt gott och fick lyssna till både engagerande tal och fantastisk musik av Behrang Miri och gruppen Artymove med sångerskan Matilda Lindgren i spetsen.Behrang rappar webb

Tack alla ni som var med och gjorde denna dag så bra! Kanske gör vi om det igen nästa år!

Dagen anordnades av Bilda, Diakonia, Kristna Fredsrörelsen, Life & Peace Institute, Sensus, Svenska kyrkan, Svenska Kyrkans Unga, Sveriges kristna råd samt Uppsala kristna råd.

Fler röster från dagen:

Peter Lööv Roos, Kristna fredsrörelsens ordförande, bloggar om vad han tar med sig från dagen: ”Jalla, nu bygger vi fred tillsammans!”

Läs vad Therese Gustavsson, redaktör på Svenska Kyrkans Unga, skriver om dagen Rapport från Bygg Fred (pdf)

Se en film med glimtar från dagen

  • ”Om alla goda krafter hjälps åt kan vi förändra världen”