Bered plats vid ditt köksbord

Alla bär vi på förutfattade meningar och fördomar om andra - det kan handla om städning, mat, samtalston och gästfrihet. Inte sällan hindrar fördomarna oss från att fokusera på vad vi människor har gemensamt istället för vad som skiljer oss åt.

Möt dina fördomar och få bevis för att det inte är möjligt att dela in människor i fack beroende på var vi är födda, vilken religion vi har, hur gamla vi är, vilket kön eller sexuell läggning vi har.

Till sin värd sade han: ”När du bjuder på middag eller någon annan måltid, bjud då inte dina vänner eller bröder eller släktingar eller rika grannar, så att de bjuder tillbaka och det blir din belöning. Nej, när du skall ha en fest, så bjud fattiga och krymplingar, lytta och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig någon belöning; belöningen får du vid de rättfärdigas uppståndelse.
Lukasevangeliet 14:12-14

Se

Vilka ingår i min vänskapskrets? Umgås jag med människor som bara får mig att må bra? Visst har vi människor lätt att bli bekväma och bygga ”kompiskojor”? Inte sällan ser vi till att enbart umgås med människor som får oss att må bra och som har okomplicerade levnadsförhållanden. Här behöver vi kontinuerligt fråga oss själva om vi är rädda för obekväma möten som kräver mer energi och engagemang än vi tror vi har?

Bedöma

När var senaste gången jag hade besök av eller besökte en person i process att söka asyl? Är alla i min bekantskapskrets födda och uppvuxna i samma land som jag? Har människorna i min bekantskapskrets samma socio-ekonomiska bakgrund?

Har jag fördomar om människor med andra sociala bakgrunder och som hindrar mig från att se världen med kärleksfulla ögon? Hur kan jag synliggöra mina fördomar för att på bästa sätt bryta med dem?

Handla

Hälsa ”Välkommen till Sverige” till någon som behöver det

Bjud hem en människa som är i process med att söka asyl på middag eller fika. Varför inte laga maten tillsammans och upptäck nya och gemensamma ingredienser och livssituationer. Byt ömsesidiga erfarenheter om glädje och sorg, sammanhang och utanförskap.

Den tomma stolen

En tom stol vid ditt köksbord får symbolisera att du vill bryta fördomar och förutfattade meningar för att göra plats för nya bekantskaper i ditt liv. Ta en bild av den tomma stolen och lägg upp på din Facebook-sida eller blogg, kanske tillsammans med ställningstagandet ”Jag vill bereda plats vid mitt köksbord!”.

Länka gärna till webbplatsen om Bered plats!-kampanjen: https://globalaveckan.se/aktiviteter/opinionskampanj och lägg gärna upp bilden på vår sida på Facebook.

Länkar och filer

Tipsa oss om era aktiviteter under Kyrkornas globala vecka.

  • ”Hur säger man fika på persiska?”

  • ”Om alla goda krafter hjälps åt kan vi förändra världen”