Globala veckan i second handbutiken

Linnéa Lidskog och jag möts över lunchen en lite småregnig försommardag i Liljeholmen. Hon är föräldraledig med Adrian, tre månader, som också deltar livligt i samtalet.

Linnéa Lidskog1 webb
Linnéa Lidskog med sonen Adrian

Jag ville träffa Linnéa för att höra mer om hur de förra året uppmärksammade Kyrkornas globala vecka i Hela människans second handbutik i Tumba. Linnéa är utbildad pastor och förskollärare och när hon inte är föräldraledig delar hon sin arbetstid mellan Equmenia, där hon arbetar som barn- och ungdomskoordinator och Hela människan i Tumba, där hon fungerar som arbetskonsulent samt har fokus på diakonala frågor tillsammans med kyrkorna i Botkyrka-Salem.

Berätta om Hela Människans second handbutik i Tumba. Vilka finns där? Vad har ni för verksamhet?

Vi har en stor verksamhet, där det socialt/diakonala arbetet utgör grunden. Hela Människan har funnits i Tumba i drygt trettio år. Det startade med ett traditionellt RIA-café för människor i behov av stöd (och frukost) och sedan har verksamheten utvecklats. Second handbutiken öppnade för fyra år sedan och här finns ett sextiotal personer som omfattas av jobb- och utvecklingsgarantins sysselsättningsfas. De arbetstränar i butiken, caféet, med transport eller med städning. Dessutom finns här cirka tjugo personer som är ”vanligt” anställda.

Vi har också något som vi kallar ”Brytpunkten”. Det är ett program för barn som har anhöriga som är fast i missbruk. I det här programmet handlar det mycket om att stärka barnens och ungdomarnas självkänsla.

Huset är en mötesplats för människor från församlingarna i närheten och andra människor som bor i Botkyrka. SFI håller också till i lokalerna. Vi har ett andaktsrum, som kallas ”Stillhetens rum”, där vi har en andakt, en sinnesrosamling, varje torsdag. Vi bjuder även regelbundet in till lunchseminarier.

Hur fick ni idén att uppmärksamma Kyrkornas globala vecka i butiken?

Min kollega Helena Dahlin Kasse hade fått Kyrkornas globala veckas inspirationshäfte till sin församling och tog med det till jobbet och sa: ”Kan vi inte göra något med det här?”. Så satte vi oss ned och spånade.

Vad gjorde ni och hur togs det emot?

Vi ville uppmärksamma den mångfald som finns i huset. Vi uppmuntrade personer att skriva ordet ”fred” på sitt språk och vi fick nog ihop tjugo till trettio olika språk. Det här stimulerade samtal på arbetsplatsen om tro, fred och religion.

På en vägg fick alla som ville skriva lappar och fortsätta på meningen ”Jag skapar fred genom …”. Under veckan var det många som stannade upp och läste. Här blev det tydligt att fredsskapande kan finnas både i det stora och i det lilla. Lappar med budskapet ”Jag Jag skapar fred i Tumbaskapar fred genom respekt” och ”Jag skapar fred genom att le mot mina medmänniskor” ledde till bra och tankeväckande samtal.

Vi satte upp Globala veckans tipspromenad runtom i butiken och flera stannade till framför frågorna och även här startade samtal.

I stillhetens rum satte vi upp texterna från Globala veckans gudstjänstmaterial. Det var många som passerade där under veckan och stannade upp och läste. På torsdagens andakt utgick gudstjänstordningen utifrån Globala veckans texter.

Hela veckan blev väldigt bra. Bland dem som arbetar i butiken blev det ett bra samtalsklimat och det var nyttigt och givande att se vad som binder oss samman i olika religioner.

Kan du dela med dig av något guldkorn från veckan?fred på flera språk i Tumba2

Helena och jag satt med en grupp kvinnor på fikarasten, då de skulle skriva ”fred” på sina egna språk. Det var starkt. Och jag fick damma av min grekiska. Det var kul.

Vilka tips vill du ge till andra second handbutiker, som funderar på att uppmärksamma Kyrkornas globala vecka?

Synliggör det i butiken och bjud in människor att delta, till exempel genom ”Jag skapar fred …”. Bjud gärna in till ett lunchseminarium eller en paneldebatt och använd butiken som mötesplats. Det skulle jag vilja göra om vi gör det här igen. Använd böner och annat ur gudstjänstmaterialet och gör det synligt om det till exempel finns ett andaktsrum. Och krångla inte till det! Man måste inte göra så mycket, utan kolla in materialet och fundera på hur man kan använda det för att väcka människors nyfikenhet.

Till sist, vad tycker du om temat ”Helig fred – tro som fredsskapare”?

Det är ett viktigt och aktuellt tema, som det är lätt att göra något med. Det berör alla och man kan göra det personligt.

 

 Maria Bäcklund

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.