Lär dig mer om migrationens positiva konsekvenser

Vi hör ofta om problem i samband med migration och flyktingskap. Men det finns även positiva konsekvenser. En sådan är när en migrant skickar hem pengar till sin familj i det land hen kommer ifrån. Detta kallas remitteringar, och nu finns ett helt nytt faktablad som berättar mer.

Remitteringar kallas de pengar som migranter arbetar ihop och skickar till sina ursprungsländer. Det handlar om stora summor pengar – världens samlade remitteringar är ungefär tre gånger större än det bistånd som utvecklingsländerna tar emot.

Remitteringar ger direkta inkomster till hushåll, som använder pengarna bland annat till utbildning och hälsovård. Man kan också se att remitteringar som strömmar till ett land minskar andelen fattiga i det landet.

Att ekonomiskt stötta någon i hemlandet skapar också press, visar en rapport. Det är jobbigt att prioritera mellan livet i Sverige och att skicka hem pengar. Och det vore förstås bättre om människor inte var tvungna att lämna sitt hem för att skapa en ljusare framtid för sig och sin familj. Men genom migration och möjligheten till remitteringar strömmar pengar från världens rikare delar till de fattigare, och bidrar till högre inkomster och minskad fattigdom.

Läs hela bladet här: Remitteringar och fattigdomsbekämpning (pdf)

 

Det här inlägget postades i Eget material, Fattigdomsbekämpning, Migration, Remitteringar. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page