Kyrkornas globala vecka tror på en helig fred

Historien är full av så kallade heliga krig. Nu är dags för helig fred och det kan människor som tror vara med att åstadkomma. Så resonerar organisationerna bakom Kyrkornas globala vecka och har därför valt temat ”Helig fred – tro som fredsskapare”.

– Just nu upplever vi att det puttrar kring fredsfrågan på många olika ställen, säger Johanna Olaison, koordinator för Kyrkornas globala vecka på Sveriges kristna råd. Om vi satsar tillsammans kan vi få det att koka!

Ett exempel på att fredsfrågan är aktuell är att Kyrkornas världsråd har temat ”rättfärdig fred” på sin stora generalförsamling i Sydkorea i höst. I Sverige har flera kyrkor och andra organisationer gått ihop för att påverka svensk politik att satsa på civila insatser i stället för militära. Och på en konferens mot vapenhandel tidigare i år i Sydafrika sade flera av de sydafrikanska deltagarna saker i stil med att ”när säger vi egentligen stopp, det är nog nu – vi vill inte att våra skattepengar används till sådant som dödar?”

Begreppet helig fred kan ses som en ordlek med uttrycket helig vrede, och det behövs nog en hel del helig vrede både för att åstadkomma fred och för att ändra en tradition av ”heliga krig”, där krig och övergrepp har motiverats med religiös övertygelse. ”Är kyrkan mogen, förberedd och medveten nog att föra ut budskapet om rättfärdig fred?” frågade förre ärkebiskopen KG Hammar på ovan nämnda vapenhandelskonferens. Helig fred handlar också om en fred som är rättfärdig och då räcker det inte med frånvaro av konflikt, det ska också råda rättvisa förhållanden, där människor är befriade från nöd, rädsla, fientlighet, diskriminering och förtryck.

– Genom att tala om en helig fred vill vi också markera att vi är övertygade om trons möjligheter som fredsskapare, säger Johanna Olaison.

Det är den andra delen av temat för Kyrkornas globala vecka, att lyfta fram tron som en drivkraft till att kämpa för fred. Arrangörerna tycker att det är viktigt att öka förståelsen av vilken roll religion spelar och skulle kunna spela i konflikter. Trots en allmän uppfattning om att religion leder till krig är det ovanligt med konflikter där religion är huvudfrågan och i ungefär hälften av alla konflikter är religion en av flera orsaker. Det finns en kärna av fred i alla religioner, och om den majoritet av världens befolkning som ser sig som troende skulle lära sig mer om hur tro kan motivera människor till att bli fredsbyggare skulle det märkas.

– Vi är övertygade om trons drivkraft för fred, därför har vi också en slogan: ”tro hjärta fred”, berättar Johanna Olaison.

Goda exempel finns det många av. Leymah Gbowee har mottagit Nobels fredspris för sitt arbete att tillsammans med muslimska och kristna kvinnor få till stånd ett fredsavtal i Liberia. Ett exempel på närmare håll är projektet ”Tillsammans för Sverige” i Fryshuset i Stockholm, där ungdomar med olika kulturell och religiös bakgrund träffas och samtalar, bland annat om mänskliga rättigheter.

Hur kan man då engagera sig i Kyrkornas globala vecka?

– Ett enkelt första steg kan vara att testa något material från Kyrkornas globala vecka i en verksamhet du redan finns i, säger Johanna Olaison.

Det kan till exempel vara att i sin ungdomsgrupp prova någon av de övningar som finns i det inspirationshäfte som Kyrkornas globala vecka skickar ut till alla församlingar i juni. Ett annat sätt är att komma på ”Bygg fred!” i Uppsala på internationella böndagen för fred 21 september. Det blir en heldag med engagerande talare, workshops, en utåtriktad manifestation, fredsandakt och inspirerande möten.

– Det finns något för alla – man kan till exempel fördjupa sig i fredsteologi med KG Hammar eller sjunga tillsammans med Stockholm Gospel, berättar Maria Bäcklund, koordinator för Fredskultur på Sveriges kristna råd.

Fredsbyggardagen avslutas med en fredsfest där Behrang Miri och Artymove medverkar.

Kyrkornas globala vecka infaller varje år i slutet av november. Tanken är att kyrkor och kristna organisationer under veckan ska lyfta fram globala rättvisefrågor i gudstjänster, andakter seminarier och manifestationer. De tidigare två åren handlade det om migration och flyktingskap och i år och nästa år är det alltså helig fred som är temat.

Kyrkornas globala vecka har funnits som vecka sedan 2005. Innan dess firades Kyrkornas globala söndag under ett par år men rötterna går tillbaka till 70-talets Kyrkornas U-vecka.

– Det bästa med veckan är kreativiteten hos alla engagerade. Varje år konstaterar vi att de bästa idéerna uppstått lokalt och ofta i ett ekumeniskt sammanhang, säger Johanna Olaison.

Viktoria Isaksson

Bildtext: Genom skolan som det indiska fredscentret Aman Shanti driver i den konfliktdrabbade staden Hyderabad i Indien byggs vänskap mellan muslimer och hinduer. Ameena och Sana är två av skoleleverna. Foto: Henrik Rosén

 

Det här inlägget postades i Helig fred. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page