Kvinnor korsar gränser

Finns det särskilda problem för flyktingar och migranter som också är kvinnor? Ja, och nu finns ett nytt material från Kyrkornas globala vecka där du kan lära dig mer om det. Det handlar om utsatthet, men också styrka.

Ungefär hälften av världens 214 miljoner internationella migranter är kvinnor. Kvinnor korsar gränser för att gifta sig, återförenas med sina män och familjer, för att söka skydd från förföljelse och krig eller för att arbeta. De är unga och gamla, gifta och ogifta, skilda och änkor. De migrerar med sina barn eller tvingas att lämna dem. De är högutbildade och outbildade, de är från städer och landsbygd. Alla har sin berättelse och den kan se väldigt olika ut.

Kristina Hellqvist, som är handläggare för flykting- och integrationsfrågor på Svenska kyrkan har skrivit en översikt med syftet att i en mansdominerad värld synliggöra kvinnorna som korsar gränser. Texten berör bland annat det faktum att flyktingbegreppet från början utformades med utgångspunkten att flyktingen är en man. Detta har sedan präglat andra mänskliga rättighetskonventioner. Idag finns det en högre medvetenhet om att kvinnor kan ha specifika skäl för flykt och att de ofta missgynnas av den manliga normen i asylrätten.

Läs texten och få en introduktion till situationen för alla dessa kvinnor som korsar gränser. Men det allra bästa sättet är att lyssna till kvinnornas egna berättelser. Kanske finns de i din församling?

Kvinnor korsar gränser (pdf)

Bilden: Kvinna med sitt barn i flyktingläger i Demokratiska Republiken Kongo.
Foto: Paul Jeffrey/ACT.

Det här inlägget postades i Eget material, Feminism, Flyktingskap, Migration. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page