Julen och kristendomen
Julen är en viktig kristen högtid, även om många som firar jul inte anser sig vara kristna. Men varför firar egentligen kristna jul? Och hur ser ett kristet julfirande ut? Det går vi igenom här.
Varför firar kristna jul?
Kristna firar jul för att uppmärksamma att Jesus föddes. Enligt kristendomen visade Gud som som människa genom Jesus, och därför är Jesus födelse så viktig. Julen är en av de viktigaste högtiderna inom kristendomen tillsammans med påsken.
När firar kristna jul?
Vanligast runt om i världen är att fira den kristna julen den 25e december, då man anser att det var dagen för Jesus födelse. Det var dock först år 354 e.Kr som den katolska kyrkan valde att förlägga Jesus födelse till den dagen.
Ortodoxa kyrkan firar jul den 6e januari, då det enligt den julianska kalendern är dagen så Jesus föddes. I Sverige är det vanligt att vi firar jul den 24e december, men den 25e är ändå viktig för den kristna tron även i Sverige och Svenska kyrkan.
Hur firar kristna jul?
Enligt den kristna traditionen i Sverige firas julen under tre dagar, den 24e, 25e och 26e december. I många andra länder firar kristna endast den 25e och den 26e.
24e december – julafton
I den svenska kyrkan påbörjar julfirandet redan den 24e december på kvällen, eftersom enligt svensk gammal tideräkning börjar helgen klockan 18.00 på kvällen före helgdagen. Många församlingar har julbön eller samling vid julkrubban för barn den här dagen.
25e december – juldagen
Natten till den 25e december hålls vanligtvis en midnattsmässa i kyrkor runt om i världen, denna mässa kallas även för änglarnas mässa. Tidigt på morgonen den 25e hålls en julotta som kallas för morgonrodnaden mässa eller herdarnas mässa. På förmiddagen hålls även en gudstjänst.
26e december – annandagen
På annandagen är det vanligt med andakt i kyrkan och den här dagen handlar bibeltexterna och den heliga Stefanos. Han var den första martyren, alltså den första kristna som dödades för sin tro.
Precis som för de flesta som firar jul handlar julen för kristna mycket om gemenskap och umgänge med nära och kära, samt att visa tacksamhet för det i vi har.