God jul och gott nytt år

Från Kyrkornas globala veckas håll vill vi nu önska er alla en vilsam och välsignad jul!

Vi kan se tillbaka på ett innehållsrikt år med en härlig final under Kyrkornas globala vecka! Nu väntar en skön julledighet då jag hoppas att vi alla får ladda batterierna och samla kraft inför nästa år.

Notera redan nu den 12 februari i kalendern! Då är det dags för Kyrkornas globala veckas inspirationsdag. Mer information kommer i januari, men vi kan i alla fall avslöja att vi håller till någonstans centralt i Stockholm.

Här på hemsidan kommer det att dyka upp rapporter från Globala veckans aktiviteter över landet. Här kommer en intervju av Annika Damirjian med en av alla arrangörer.

Madeleine Dahl webbÖstersunds kyrkor samarbetar ekumeniskt kring Globala veckan sedan några år tillbaka och Madeleine Dahl, präst i Svenska kyrkan, är en av drivkrafterna bakom arbetet.

 -Globala veckans främsta funktion är att samlas kring ett utåtvänt tema varje år. Den ekumeniska böneveckan i januari är mer av inåtvänd karaktär, men här får man vända sig utåt i ett gemensamt tema som berör världen och samhället, säger Madeleine Dahl. I år var temat brett och enkelt, på ett sätt, men samtidigt inte något med spjutspets som förra året då temat var migration, vilket var väldigt enkelt att arbeta med. Men vi fokuserade vårt fredstema på ickevåld och då fungerade det väldigt bra.

 -Bland annat arrangerade vi en en-dags retreat på lördagen utifrån temat ”Sätt som skor på era fötter villigheten att gå ut”, från Efesierbrevet. Det blev mycket lyckat, liksom förra året då vi också ordnade en retreat utifrån temat. Det är ett sätt att grundligt förankra sitt engagemang, säger Madeleine Dahl. På söndagen genomförde vi en temagudstjänst med ett drama om ickevåld. Det blev också mycket uppskattat.

 Det var Madeleine Dahl själv som skrivit dramat för gudstjänsten och det var också hon som ledde retreaten, men många andra i Östersund var också engagerade under veckan. Östersunds kristna samarbetsråd står bakom två arrangemang under veckan och sedan är det upp till alla församlingar att bidra med sina specifika arrangemang, men allt presenteras i en gemensam folder och alla är välkomna till varandra. I Pingstkyrkan, till exempel, hade man en ungdomssamling om ”Helig fred i det Heliga landet” med berättelser från det Ekumeniska följeslagarprogrammet.

 Madeleine Dahl själv har ett starkt engagemang för de internationella frågorna och är van att arrangera Globala veckan, och på frågan om vilka tre tips hon har att ge dem som för första gången vill starta upp ett engagemang kring Globala veckan i sin församling eller i sitt samhälle, svarar hon:

-För det första: förankra arbetet ekumeniskt om man har den möjligheten. För det andra: sondera terrängen i samhället, vilka erfarenheter och vilket engagemang finns det i närmiljön för dessa frågor, t ex nu när det är fredstema, finns det någon i församlingen eller i samhället som varit ute som FN-soldat och som skulle vilja berätta om det? Den lokala förankringen är mycket viktig. Och för det tredje: att använda materialet som Sveriges kristna råd gör inför varje Globala vecka. Där finns så mycket bra att använda och det är lätt att beställa eller att ladda ned från hemsidan.

 Madeleine Dahl är nöjd med Östersunds arrangemang under Globala veckan och man har redan börjat planera för vad man vill göra nästa är då det är samma tema som i år:

-Tid och plats för retreaten är redan bokad, en sådan kommer vi absolut att arrangera igen. Sedan finns det spännande planer på att anordna en stor fredskonsert.

Är det något hon vill skicka med inför nästa års föreberedelser?

-Det vore väldigt bra med en hel gudstjänstordning att följa, särskilt för dem som inte är vana att ordna en temagudstjänst under Globala veckan, då är det bara att följa den färdiga agendan. Det kan hjälpa många att komma igång. Ett bibelstudium utifrån temat vore också bra att få ta del av, och informatören i församlingen låter hälsa att man gärna vill att det ska finnas fler bilder utifrån temat att ladda ned från hemsidan som man kan använda i förberedelserna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.