Fredsarbetare från Kenya gästar Globala veckan

Nu är det klart att Globala veckans internationella gäst i år blir Leah Odongo från Kenya som jobbar med flyktingar.

– Detta arbete utför hon med stort engagemang och hon är en inspirerande förebild för oss som jobbar med flyktingar i biståndsvärlden, säger Ann Jonsson på Kyrkokansliet i Uppsala.

Leah Odongo jobbar som programhandläggare för Lutherska världsförbundets (LVF:s) lokalkontor i Nairobi och ansvarar för LVF:s flyktinglägerprogram i Kakuma. Detta flyktingläger etablerades redan 1991 och har nu över 95 000 flyktingar från 13 olika nationaliteter. Majoriteten kommer från Somalia och Sydsudan. Arbetet är välkänt av Svenska kyrkan, som stödjer verksamheten både ekonomiskt och med personalinsatser sedan 2008.

Leah är utbildad jurist och har erfarenhet från Kenyas högsta domstol. Sedan 2007 har Leah jobbat hos LVF, framförallt med att stärka freds- och konfliktlösningsarbetet, och arbetet kring brott mot mänskliga rättigheter. Hon har ett särskilt fokus på barns rättigheter.

Är ni intresserade av att Leah kommer till er ort under Globala veckan, kontakta Henrik Rosén. Ni kan till exempel arrangera en föreläsning, ett seminarium eller en samtalskväll. Tänk på att det finns många möjligheter att göra spännande, lokala samarrangemang. Sök gärna samverkan med stadens universitet, eller de som är lokalt engagerade för Leah Odongos olika frågor: barns rättigheter, internationell solidaritet och flyktingfrågor.

Bilden: Kvinnor i nystartat flyktingläger i norra Kenya

Foto: UNHCR/V. Tan

Det här inlägget postades i Internationell gäst, Lokala aktiviteter. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page