Fredoasen ger syriska flyktingar mening och kunskap

Många av de syriska ungdomarna i flyktinglägret Za’atari i Jordanien har varit där i över ett år. Många av dem lider av posttraumatisk stress och tristess som leder dem in på våldets banor. Därför har Svenska kyrkans internationella arbete bidragit till en fritidsgård i lägret, som ska lära ungdomarna om sig själva och om hur de kan skapa fred.

Sedan kriget i Syrien startade i början på 2011 har miljontals syrier lämnat sitt land efter att deras hem blivit sönderbombade. Många av flyktingarna har flytt till grannlandet Jordanien. Flyktinglägret Za’atari är ett av världens största. Över hälften av flyktingarna i lägret är under 18 år och oroligheterna i lägret blir allt mer allvarliga. Ju längre tiden går, desto mer frustration byggs upp och bråken blir större och mer vanliga.

Många av ungdomarna i lägret går inte i skolan och de har ingenting att göra om dagarna. Tristessen leder in många på fel banor. Efterfrågan har varit stor på att det ska finnas ungdomsverksamhet och därför startades Fredsoas-programmet i november av Lutherska Världsförbundet, med stöd från Svenska kyrkans internationella arbete. Fredsoas-programmet är en form av fritidsgård med ett tydligt syfte. Programmet innehåller fyra steg, ungdomarna får fysiska aktiviteter som idrott, dans och teater, de får också måltider i samband med passen. Ungdomarna får fredsbyggande utbildning som de ska kunna använda när de kommer hem till Syrien igen. De andra två delarna av programmet är gruppterapi och individuell terapi.

mayhem        Nadeem
– Jag tycker om att vara här, den här verksamheten är väldigt viktig för mig. Den stress som jag annars känner när jag är i lägret, den släpper jag när jag är här i fredsoasen. Och det är väldigt bra att vi får lära oss om fred, det kan vi använda när vi åker tillbaka till Syrien, säger Mayhem is Warda, 17 år.

– Jag gillar aktiviteterna här, det är väldigt tråkigt annars här i lägret. Här har jag lärt känna många nya vänner som jag tycker om, säger Nadeem Alali, 14 år.

 

Text och bild: Therese Gustafsson
Svenska kyrkans unga

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.