Fika för mänskliga rättigheter

Den 18 oktober väntas över en halv miljon svenskar fika med Fairtrade-märkta produkter i Sveriges största fikapaus. I Fairtrade Challenge gör privatpersoner och kändisar, företag och organisationer, kommuner och skolor gemensam sak och sätter fokus på hur lätt det är att göra skillnad med sin kaffekopp. Fairtrade Challenge samlar i år fler deltagare än någonsin.

Fairtrade Challenge anordnas för fjärde året i rad och går av stapeln den torsdagen den 18 oktober. Redan nu är över 370 000 fikadeltagare registrerade på Fairtrades kampanjsajt. Syftet är att visa hur vi med hjälp av handel och konsumtion kan skapa möjligheter till utveckling och stärka mänskliga rättigheter i utvecklingsländer.

Intresset är rekordstort i år från såväl privatpersoner, organisationer som företag och politiker. Haparanda och Munkfors toppar listan för fikatätaste kommuner där över 50 procent av befolkningen förväntas delta. Fackförbundet Kommunal har engagerat stora delar av sin medlemskår och hos företag som Coop, Willys och Lidl kan kunderna fika i butik. Kända profiler som Postkodlotteriets Rikard Sjöberg, friidrottarna Stefan Holm och Karolina Klüft samt radioprofilen och bloggaren Clara Lidström kommer fika samtidigt som hundratals enskilda personer har anmält fikastunder med vänner för att sätta fokus på Fairtrade för en dag.

– Varje fikadeltagare är en röst för att Fairtrade är viktigt. På samma sätt som varje köp av en Fairtrade-märkt produkt bidrar till att odlare och anställda i utvecklingsländer får möjlighet till bättre villkor. Det här är en dag för alla att rikta uppmärksamheten till de som odlar de kaffebönor, bananer, teblad och socker som vi konsumerar i fikarum Sverige över, säger Helena Markstedt, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

-Kyrkliga organisationer i Sverige har länge varit drivande i rättvis handelsrörelsen, säger Eva-Maria Munck, koordinator för Kyrka för Fairtrade på Sveriges kristna råd. -Vi vill fortsätta bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för människor i utvecklingsländer. Ett tydligt sätt att göra det är genom vårt deltagande i Fairtrade Challenge, fortsätter Eva-Maria Munck.

-På ekumeniska centret i Alvik vill vi göra skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer genom att fika Fairtrade-märkta produkter kl. 9:45 tillsammans med en halv miljon människor runt om i Sverige, säger Eva-Maria.

Om Fairtrade Challenge Förra året deltog 400 000 personer och i år är målet att samla över en halv miljon deltagare runt om i landet. På kampanjsajten, www.fairtradechallenge.se, kan man se antalet fikadeltagare växa dag för dag och se vilka kommuner i Sverige som är fikatätast

Reglerna för att delta är enkla. Alla som arrangerar eller deltar i en fikapaus den 18 oktober där minst en Fairtrade-märkt produkt serveras kan vara med och tävla. Den som vill kan också anmäla sin fikapaus till ett fikalag och är då med och tävlar om den största fikapausen.

Faitrade Challenge är en del i Fairtrades årliga kampanj Fairtrade Fokus som pågår 8-21 oktober (v.41-42).

Det här inlägget postades i Fairtrade, Hållbarhet, Kampanj. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page