Fattigdomsbekämpning i Centralafrikanska republiken

”Jag heter Clémentine Nganaboye och jag är projektledare för mikrokreditprojektet ECLA-GROCEC hos organisationen ADIH i Centralafrikanska Republiken. Jag är 45 år och jag är änka sedan sju år tillbaka. Jag har åtta barn (två pojkar och sex flickor) men jag är också mamma till flera föräldralösa barn. Totalt så är vi 13 personer som bor tillsammans i mitt hus i Berberati.

Clementine Nganoboye, projektledare för mikrokrediter_feb2013_RCA_45243_JR (2)
Clémentine Nganaboye

Jag är diakon i min församling och även ansvarig för kvinnogruppen som heter Union des Sœurs (Unionen av systrar). När EFKs missionär Gisèle Poletti startade projektet år 2006 så var jag en del av Mikrokredit-kommitteen och sedan anställdes jag som ansvarig för projektet. Min roll i detta arbete har varit att informera, överse och följa upp de olika aktiviteterna i projektet och även projektets målgrupp som är framförallt kvinnor (kristna, muslimer och animister). Deras aktiviteter har främst varit inom jordbruk som majoriteten av spargrupperna gör men vissa driver även små butiker och föder upp boskap och fiskar som sedan säljs.

Kvinnor säljer mat  på markanden i Gamboula. MH. September 2012.  45243.
Kvinnor säljer mat på marknaden i Gamboula

År 2012, när Gisele Poletti var här på besök, planterade vi en hektar med Moringaträd. Trots att vi idag saknar material såsom skjul, torkbord etc. så kan vi dra nytta av trädets olika delar.

Men tyvärr, på grund av de fruktansvärda händelserna som drabbat vårt land, kan arbetet idag inte ske så som vi önskat. Kvinnorna har svårt att gå och arbeta på fälten på grund av osäkerheten. De är otrygga och rädda, vissa har blivit våldtagna. Man har plundrat hemmen och tagit arbetsredskapen (hackyxan, macheten etc.), husen har förstörts och massa hemska saker har skett så att majoriteten av befolkningen har flytt ut i bushen och till vissa av grannländerna. Och nu har kvinnorna inte längre de frön de sparat sen tidigare för att plantera vid eventuell hunger, allt har nu ätits. Många människor har dödats men många människor dör också av hunger, av att de saknar sjukvård då kliniker har förstörts.

Jag tror att vi behöver akut humanitär hjälp men också hjälp för att motivera människorna att börja om sina liv och arbeten med hjälp genom vårt projekt ECLA-GROCEC. Säkerhetssituationen har förbättrats de senaste två månaderna och nu har FN-trupperna MINUSCA kommit och tagit över kontrollen och säkerheten börjar återvända i landet.

Vi ber för att Gud hjälper oss att återställa stabiliteten i vårt land!”

En stor del av Centralafrikanska republikens befolkning lever under fattigdomsgränsen. Evangeliska frikyrkan, EFK, är genom samarbetskyrkan Eglise Evangéligue Baptiste med och bekämpar fattigdomen på olika nivåer. Tack vare projektet har minoritetsfolks förhållanden förbättrats, kvinnor har startat framgångsrika företag och barn har fått chans till skolgång.

http://www.efk.se/efk-i-varlden/det-har-gor-vi/afrika/centralafrikanska-republiken/starka-fattigas-situation.html

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.