Bered plats för höstens dåraktighet

"Låt november få bli den månad då du låter reflektionerna bli till handling, då du struntar i kulturkrockar och språkproblem och bjuder hem en människa som inte är som du." skriver Klara Holmin som är barn- och ungdomsledare i Redbergskyrkan i Göteborg med anledning av kampanjen Bered plats!

”Nu är det höst och kylan kryper in, jag stänger min dörr och värmen är min.” Sjöng barnkören för full hals. En fin visa med ”varm choklad-känsla” som ett av barnen uttryckte sig. En fin visa- och en farlig visa.

Hösten är en tid då vi stänger in oss, vi myser tillsammans med dem vi känner och älskar, och vi stänger dörren. Vi behåller vår värme för oss själva och vi blundar för den kyla som finns utanför våra hem och vår kyrka.

Vecka 47 infaller Kyrkornas globala vecka. En vecka då alla kyrkor i Sveriges kristna råd uppmärksammar världen runt omkring. Kampanjen i år kallas ”Bered plats!” och uppmanar oss att skapa plats för världen. För flyktingarna, för invandrarna, för de ensamma, utsatta och gömda i vårt samhälle.

Göteborg är Europas mest segregerade stad. Segregation är ingen naturlag, men heller inget som går att lagstifta eller utbilda bort. Det hjälper inte att vi har kunskap om eller förstår oss på dem som är annorlunda än vi. Nej, botemedlet för segregation är relation.

Låt november få bli en månad då du ensam, och vi tillsammans som församling, reflekterar över hur vi bereder plats i våra kyrkbänkar och vid våra köksbord. Låt november få bli den månad då du låter reflektionerna bli till handling, då du struntar i kulturkrockar och språkproblem och bjuder hem en människa som inte är som du. Som motivation skickar jag med en hälsning från den helige Franciskus:

”Och må Gud välsigna dig med tillräckligt mycket dåraktighet för att du ska kunna tro att du kan få betyda något för världen, så att du kan göra det andra hävdar är omöjligt för att komma med rättvisa och godhet till alla våra barn och fattiga.”

I vår Herres Jesu Kristi namn. Amen

Klara Holmin är barn- och ungdomsledare i Redbergskyrkan i Göteborg

Gå till sidan för kampanjen Bered plats! 

Det här inlägget postades i Bered plats!, Flyktingskap, Kampanj, Migration. Bokmärk permalänken.