Befrielseteologi

Befrielseteologin har inte fått så mycket uppmärksamhet i Sverige men är något mycket betydelsefullt för många kristna runt om i världen. Är du obekant med begreppet ska du läsa vidare här för att lära dig mer.

Vad är befrielseteologi?

Befrielseteologin är en kristen politisk teologi som uppkom på 1960-talet. Den spreds snabbt i länder med stora sociala och politiska orättvisor och militärdiktaturer, framför allt i Latinamerika och Afrika. Befrielseteologin syftar till att befria fattiga och förtryckta från sociala orättvisor.

Befrielseteologin pekar på att Jesus och apostlarna alltid stod på de fattigas sida, och samtidigt fördömde de rika. Idag brukar befrielseteologin även beröra ekologi, då många hävdar att idag är det jorden som är förtryckt.

Hur uppkom befrielseteologin?

Forskning har visat på att den här rörelsen uppstod bland romersk-katolska universitetsstudenter som tillhörde medelklassen och inte bland de fattiga i Sydamerika som man först har trott. Det var framför allt i länder som var militärdiktaturer som rörelsen spreds först.

I länder där man inte har fått uttrycka sin politiska åsikt har man istället använt religionen som en politisk kanal. En del anser att man då gjort religion till politik och därför är en del kristna inriktningar skeptiska mot befrielseteologin.

Befrielseteologin i Sverige

Befrielseteologin har inte fått något större fäste i Sverige, troligen för att vi här har haft politisk frihet under en lång tid. Men det finns en del företrädare för teologin i Sverige, bland annat Per Frostin i Broderskapsrörelsen och göteborgsbiskopen Bertil Gätner.