Aktuellt

Här uppdaterar vi regelbundet med senaste nytt om Kyrkornas globala vecka. Du kan också följa oss via Twitter, Facebook eller genom vårt elektroniska nyhetsbrev.

Stort tack för ert engagemang!

Det har varit en höst full av arbete som kulminerade i förra veckan. Det har hänt mycket även på andra håll när det kommer till arbetet med Agenda 2030 och de Globala målen, bland annat har arbetet med att bekämpa klimatförändringarna gått framåt genom klimatkonferensen COP 23 i Bonn. Här hemma i Sverige har regeringen lovat att presentera en handlingsplan för arbetet med Agenda 2030 men än har ingenting hänt. Vi på SKR fortsätter att uppvakta regeringen i denna viktiga fråga genom CONCORD (en plattform för civilsamhällesorganisationer).

I Johannes församling i Stockholm arrangerades en miljöfestival fylld med aktiviteter i samband med Globala veckan.

Som vanligt har det varit en mångfald av aktiviteter under Kyrkornas globala vecka, som temakvällar, fester, gudstjänster, föreläsningar, konserter, utställningar och en massa annat. För att ge er en liten inblick i vad som hände under veckan har vi samlat några exempel på aktiviteter på vår hemsida.

Många gudstjänster har under veckan lyft årets tema ”Hållbar värld för alla” och de globala målen för hållbar utveckling, till exempel radiogudstjänsten i P1 från Betlehemskyrkan i Göteborg. Gudstjänsten lyfter hoppet om en ljus framtid. Lyssna gärna på den här: En ljus berättelse

Om ni har några bilder eller vill dela med er om vad som hände hos just er så tar vi gärna emot all information om era aktiviteter så att vi kan få en ännu bättre uppfattning om allt som hände under veckan. Skicka det i så fall till mig på thomas.stromberg@skr.org

Stort tack till er alla för ert engagemang och intresse som gör Kyrkornas globala vecka möjlig!

 

Kategorised som Agenda2030 Globala målen, Arrangemang, Hållbarhet, Lokala aktiviteter

Globala målen fyller två år

Den 25 september fyller de Globala målen för hållbar utveckling två år. Det finns en del positiva initiativ runt om i Europa, men arbetet går för långsamt.  Därför väljer CONCORD Sverige och Europa att uppmärksamma tvåårsdagen genom att be medborgare sätta press på EU:s ledare att anta en övergripande strategi och handlingsplan för arbetet med de Globala målen för hållbar utveckling.

2015 enades världens ledare om Agenda 2030 och de 17 Globala målen som integrerar ekonomisk, ekologisk och social hållbar utveckling. I år uppmärksammar CONCORD Europa årsdagen med en internationell kampanj riktad till förste vice ordförande i EU-kommissionen, Frans Timmerman. CONCORD Europa som samlar total 2600 civilsamhällesorganisationer, däribland CONCORD Sverige, vill att EU ska anta en övergripande strategi för arbetet med de Globala målen.

EU bör se till att all politik bidrar till en hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och välbefinnande inom planetariska gränser, inom och utanför Europa.

EU måste bli tydligare med att:

  • Minska ojämlikheten mellan och inom länder
  • Respektera migranters och flyktingars mänskliga rättigheter
  • Säkerställa att företag respekterar de mänskliga rättigheterna, även utanför EU:s gränser
  • Öka engagemanget för jämställdhet och kvinnor och flickors egenmakt
  • Skapa politik efter nya mått på välfärd, inte bara mäta BNP
  • Skapa en rättvis livsmedelsproduktion och konsumtion
  • Ta fram en budget som skapar resultat för människor och miljö
  • Skapa möjlighet för medborgare att utkräva ansvar

Delta i kampanjen >>

(Ovan hämtat från CONCORD Sverige http://www.concord.se/tillsammans-satter-vi-press-pa-eus-ledare/)

Kategorised som Agenda2030 Globala målen, Kampanj

Nu finns inspirationshäftet att beställa

Vi hoppas att ni vill vara med under årets vecka i november.

Inspirationshäftet är framtaget för att vara ett konkret stöd för den som vill arrangera aktiviteter i Kyrkornas globala vecka, och även under resten av året om man vill.  Häftet ger kunskap om årets tema: Hållbar värld för alla, om Agenda 2030 och de Globala målen. Det finns kom-igång-tips, teologisk reflektion och böner.

Beställ häften här >>

Samfund, kyrkor, trosbaserade organisationer och enskilda kristna har en särskilt viktig roll att spela i uppfyllandet av de Globala målen. Vi vill genom årets tema informera, inspirera och ge er verktyg till ert arbete för en hållbar värld för alla.

Under fliken ”Material” hittar du mer material som kan passa olika grupper och sammanhang inom din verksamhet, och se mer om vad som är på gång inför Kyrkornas globala vecka 2017.

”Jag är övertygad om att en ekumenisk rörelse för hållbarhet är vad världen
behöver idag!”, säger en lokalt engagerad i Kyrkornas globala vecka. 

 

Se vår inspirationsfilm för att se vad fler lokalt engagerade säger om Kyrkornas globala vecka och varför det är viktigt för dem. Var med du också!

Se inspirationsfilmen här >>

Kategorised som Okategoriserade