Hur fungerar ränta och amortering inom islam – är det tillåtet?

Inom islam är det förbjudet att ta ut eller betala ränta (riba). Detta baseras på Koranens lära som ser ränta som oetiskt och orättvist. Det enda tillåtna inom islam är amortering. Däremot finns det sätt att finansiera köp och lån som följer islamiska regler, vilket vi ska förklara närmare i den här artikeln.

Sammanfattning av artikeln om ränta och amortering inom islam:

  • Vad menas med ränta (Riba) inom islam?
  • Därför är ränta förbjudet
  • Vad är egentligen ränta och amortering?
  • Så kan muslimer ta lån utan ränta
  • Fördelar med räntefria lån
  • Vanliga frågor och svar kring ränta inom islam

Vad menas med ränta (riba) inom islam?

Ränta, eller riba som det kallas på arabiska, definieras i islam som varje form av extra betalning som tas ut på en skuld eller ett lån. Oavsett om räntan är låg eller hög, är all form av ränta förbjuden enligt islamisk lag. Islam betraktar ränta som ett sätt att utnyttja andra, vilket strider mot principerna om rättvisa och jämlikhet.

Vad är egentligen ränta och amortering?

Ränta innebär att du betalar en avgift för att få tillgång till pengarna i lånet. Så länge du har tillgång till pengarna i lånet ska du betala långivaren en avgift. Amortering å andra sidan innebär att du betalar av den faktiska skulden du har hos långivaren, med fokus på att lånet ska betalas av. 


För mer information kring ränta & amortering besök exempelvis Lånea, en etablerad jämförelsesajt för lån och låneskola. Där får du en tydligare bild av vad ränta och amortering är och hur det fungerar exakt. 

Därför är ränta förbjudet inom islam

I Koranen finns flera verser som starkt avråder från användandet av ränta. Islam uppmanar till rättvisa, och ränta ses som en form av orättvist utnyttjande. Ränta gynnar långivaren på låntagarens bekostnad, oavsett dennes ekonomiska situation, och skapar en obalans som går emot islams värderingar om solidaritet och rättvisa.

Så kan muslimer ta lån utan ränta

För muslimer som vill undvika den förbjudna räntan finns det flera islamiskt godkända finansieringsmodeller. Dessa baseras på sharia och syftar till att upprätthålla rättvisa, undvika spekulation och skapa balans mellan parterna. Här är några av de vanligaste modellerna:

1. Murabaha (kostnadsplusfinansiering)

I murabaha-modellen köper en bank eller långivare varan på uppdrag av kunden och säljer sedan varan vidare till kunden till ett högre pris. Det viktiga är att priset och vinsten är överenskommet i förväg. Ingen ränta tas ut – istället är det den överenskomna vinsten som utgör bankens eller långivarens intäkt.

Exempel: Om du vill köpa en bil för 100 000 kronor, kan en islamisk bank köpa bilen och sälja den till dig för 110 000 kronor, där den extra kostnaden på 10 000 kronor utgör bankens vinst. Kunden betalar sedan detta belopp i delbetalningar utan att det tillkommer någon ränta.

2. Ijara (leasing)

Ijara fungerar som leasing, där banken eller långivaren äger varan, exempelvis en bil eller en fastighet, och hyr ut den till kunden under en viss period. Kunden kan även ha möjligheten att köpa varan efter leasingperioden till ett förutbestämt pris. Detta upplägg undviker ränta och ger både långivaren och låntagaren en tydlig uppfattning om kostnaderna.

3. Musharaka (delägarskap)

Vid Musharaka går både långivaren och låntagaren in som delägare i en investering eller ett projekt. Båda parter delar på vinster och förluster proportionellt utifrån deras respektive insatser. Ingen ränta tas ut, och vinsten fördelas enligt det överenskomna delägarskapet.

Exempel på amortering inom islamiskt godkända lån:

  • Vid murabaha betalar du av det överenskomna priset (inklusive vinsten) utan att någon ränta läggs på.
  • I Ijara betalar du en hyra under leasingperioden och har möjlighet att köpa varan vid slutet av avtalet.
  • I Musharaka betalar du tillbaka långivaren i takt med att ditt ägande i projektet eller investeringen ökar.

Läs mer om samtliga finansieringsmetoder på AAOIFI (Engelsk text)

Fördelar med räntefria lån enligt islam

För många muslimer är räntefria lån inte bara en religiös plikt utan också ett sätt att skapa mer rättvisa i ekonomiska transaktioner. Här är några av fördelarna:

  • Ingen ränta betyder att det inte finns någon risk att skulden växer okontrollerat över tid.
  • Transparens i kostnaderna – kunden vet i förväg exakt hur mycket som ska betalas tillbaka.
  • Etisk och rättvis finansiering som tar hänsyn till både låntagare och långivare.

Vanliga frågor om lån utan ränta i islam

Är alla former av ränta förbjudna i islam?

Ja, alla former av ränta, oavsett storlek eller typ, är förbjudna inom islam.

Finns det några undantag för att ta lån med ränta?

Nej, islam tillåter inga undantag för att ta eller ge lån med ränta.

Är det tillåtet att ta ett lån utan ränta som muslim i Sverige?

Nej, inte än men det har börjat att pratas om att införa islamiska banker även i Sverige med lån som muslimer kan ansöka om.